Sjukhusavdelningar drivs privat

På Södersjukhuset i Stockholm löser man i sommar personalbristen genom att låta bemanningsföretag driva fyra hela avdelningar.
Ekots Johan Wangström rapporterar från en korridor på hjärtavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm där den ordinarie personalen försvinner i sommar och ett inhyrt företag tar över hela verksamheten. Ett drastiskt beslut från ledningen, sedan den tillsatta sommarkommissionen efter förra sommaren sade "aldrig mera". – Det är i första hand för att kunna ge vår personal en sommarsemester. Vi har två somrar bakom oss som har varit hemska därvidlag som sedan har gett en trött och sliten personal hela hösten. Alternativet är naturligtvis att stänga ner avdelningar, men då kan vi inte möta befolkningens behov, säger Annmarie Pernulf, verksamhetschef på medicin. Förra sommaren stängdes avdelningar och de som trots det jobbade fick ta ledigt senare, och alltihopa gav alltså återverkningar hela hösten. Att leja ut verksamheten kommer att kosta lite mer, men inte mycket tror Annmarie Pernulf när alla faktorer vägs in, att man slipper planera och pussla med schemat exempelvis. Kristina Johansson som är sjuksköterska på hjärtavdelningen, har blandade känslor, och skulle helst sett en blandning av personalen. Det handlar bland annat om oro för praktiska saker som ordning och avdelningens speciella hjärtutrustning, som hon tror att den inhoppande personalen inte klarar av fullt ut. – Det vet vi att de inte helt gör, utan de måste ju få en inskolningstid här, säger Kristina Johansson som ändå tycker att fördelarna överväger. – Jag får ut min semester, tillsammans med min familj, och det tycker jag ju är väldigt viktigt. Det är debatt om privata inslag i vården, regeringen är emot att sjukhus drivs i vinstintresse, men här är det avdelningar som företag tar över. Det är skillnad enligt Annmarie Pernulf.
Johan Wangström, reporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".