Ur Riksrevisionens rapport och Transportstyrelsens logga.
Ur Riksrevisionens rapport och Transportstyrelsens logga. Foto: TT.
It-skandalen på Transportstyrelsen

Transportstyrelsen gav IBM-personal tillgång till känsligt register

2:37 min

Känsliga uppgifter i Transportstyrelsens vägtrafikregister var tillgängliga för ett stort antal anställda inom IBM, och företaget fick själv bestämma vilka som skulle få administratörstillgång.

Det var förra året som Dagens Nyheter avslöjade bristande hantering av skyddsvärda IT-system och utkontraktering av Transportstyrelsens verksamhet, på ett sätt som inte var lagligt.

Riksrevisionens senaste rapport kom redan i våras, men har inte uppmärksammats förrän nu. Den visar på fortsatta brister hos Transportstyrelsen, bland annat i kontrollen av vilka som hade full behörighet till register med känslig information.

I Riksrevisionens rapport framgår också att Transportstyrelsen inte genomfört olika kontrollåtgärder under 2017, trots att både Riksrevisionen och Säkerhetspolisen tidigare påtalat brister.

Transportstyrelsen medger bristerna men säger att man åtgärdat problemen med administratörsrättigheterna, berättar avdelningsdirektören Ingrid Cherfils för Ekot.

– Det har vi faktiskt åtgärdat, så vi ligger på en nivå nu som vi anser vara rimlig utifrån våra behov på myndigheten. Det gäller även mot vår driftleverantör IBM. Samtidigt är alla de som har behörigheter säkerhetsprövade enligt svenska regler.

Anledningen var att man behövde hinna bygga upp sin kompetens under flytten från utländsk till svensk driftorganisation. Det större antalet anställda har under övergångsperiodan då haft dessa utökade rättigheterna. Något som alltså kritiseras i rapporten.

Var personerna säkerhetsprövade innan Riksrevisionens rapport?

– Alla de som hanterat våra behörigheter är säkerhetsprövade sedan oktober 2017.

Har känsliga uppgifter riskerat att hamna i orätta händer?

– Det har jag ingen uppgift om.

Ska det tolkas som att ni inte vet eller att ni inte vill kommentera?

– Jag vill inte kommentera det närmare, säger Ingrid Cherfils, avdelningsdirektör vid Transportstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista