Flera hade uttryckt oro för misstänkt 16-åring

2:23 min

Den 16-åriga pojke som misstänks för att ha mördat en hemlös man i Huskvarna var känd hos socialtjänsten sedan flera år tillbaka. Bland annat har hans tidigare grundskola gjort tre orosanmälningar till socialtjänsten.

Socialnämnden ska nu granska ifall man borde ha ingripit tidigare och gett pojken mer stöd.

– Vad har vi gjort, och vad kunde vi ha gjort bättre så att detta inte skulle ha hänt? Det måste vi nu utvärdera. Vi har gett bistånd till en speciell skolplacering, men kunde vi ha gjort mer? säger Eric Winbladh (S), tjänstgörande ordförande i socialnämnden för område öst i Jönköpings kommun.

Det är en 16-åring och ytterligare en pojke under 15 år som misstänks för att ha mördat en hemlös rumänsk man i Huskvarna. Som Ekot och P4 Jönköping har rapporterat om tidigare ska mannen ha trakasserats av bland annat de misstänkta tonårspojkarna i två års tid, innan han dog.

Samtidigt har den misstänkta 16-åringen varit känd hos Socialtjänsten och Socialnämnden under flera år.

Hans tidigare grundskola har gjort tre orosanmälningar till socialtjänsten. Vid ett tillfälle har också Socialtjänsten gjort en polisanmälan, utifrån sin oro för pojken. En förundersökningen inleddes men lades ner.

Varken 16-åringen eller den yngre pojken har däremot omhändertagits av socialtjänsten innan dess att de misstänktes för mordet. 
 
– Min uppfattning är att vi vet inte riktigt än om vi har gjort vad som kan förväntas, säger Eric Winbladh från socialnämnden.
 
Om åtminstone en av pojkarna varit känd hos socialtjänsten i flera års tid och så händer något sådant här, är inte det ett misslyckande?

– Ja, det är fruktansvärt allvarligt. Det är ingen tvekan om det. Då tycker jag att vi måste ifrågasätta om våra insatser har varit tillräckliga.

Men Eric Winbladh tycker också att man måste fråga sig om andra delar av vuxenvärlden gjort sitt.

– Jag tänker överhuvudtaget, hur har pojken fungerat på skolan, har de rapporter som kommit in till socialtjänsten varit tillfredsställande eller vad har hänt?
 
16-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord den 30 augusti. I går var nya häktningsförhandlingar i hovrätten, och rätten beslutade då att pojken skulle vara fortsatt häktad. Han nekar till brott.