Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ams varnar för effekten av plusjobb

Regeringens förslag om att minska långtidsarbetslösheten med 20 000 så kallade plusjobb i den offentliga sektorn kommer att innebära att ordinarie jobb försvinner eller inte skapas, så kallade undanträngningseffekter. Det säger Lars Sjöström vid Ams.

– Jag tror inte att det blir ett 1-1-förhållande, att plus en där blir minus en där. Det finns ett visst mått av undanträngning i praktiskt taget alla arbetsmarknadspolitiska insatser som är nära den reguljära arbetsmarknaden, säger Lars Sjöström.

Lars Sjöström har ansvar för att regeringens jobbpaket blir verklighet nästa år. Han ska därför också tillsammans med arbetsgivare och fack inom kommuner och landsting hitta de 20 000 plusjobben för långtidsarbetslösa.

Plusjobben beskrivs av statsminister Göran Persson bland annat som att hjälpa gamla att byta gardiner eller andra jobb som nu inte finns.

Får stöd i forskningen
Det Lars Sjöström säger om undanträngningseffekter får stöd i forskning som gjorts vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala.

Plusjobb är ett anställningsstöd och åtgärden anställningsstöd visar två saker: dels att den fungerar, långtidsinskrivna arbetslösa kommer tillbaka till i arbete bättre jämfört med andra åtgärder – dels att det alltid blir undanträngningseffekter.

Kommunal sätter sig på tvären
Men det här är något som inte kommunals ordförande Ylva Thörn vill veta av.

– Skulle vi upptäcka att det får den effekten kommer vi att se till att det inte blir några plusjobb. Det går inte att ena dagen förhandla med oss och säga att nu ska säga upp ett antal eller inte återbesätta och sedan komma och säga att nu ska vi ha ett plusjobb, sa Ylva Thörn i Ekot när detaljerna i jobbpaketet blev kända.

Lars Sjöström på Ams menar att Kommunal kommer att få vara med och utarbeta plusjobben.

– Jag tycker att Ylva Thörn gör helt rätt när hon säger att vi ska vara med och säkra att plusjobben blir ett nettotillskott med kvalitetshöjande arbetsuppgifter. Men en viss undanträngning får man leva med, säger han.

Mari Forssblad, P1 Godmorgon, världen
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".