Anders Ygeman (S), Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen och statsminister Stefan Löfven (S), meddelar att S inte nominerar en egen talmanskandidat. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Anders Ygeman (S), Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen och statsminister Stefan Löfven (S), meddelar att S inte nominerar en egen talmanskandidat. Foto: Claudio Bresciani/TT.

S vill samtala med Alliansen om ny talman

3:03 min

Socialdemokraterna vill nu föra samtal med allianspartierna för att enas om en gemensam kandidat till posten som riksdagens talman. Det beskedet gav gruppledaren Anders Ygeman på en pressträff alldeles nyss.
Tills vidare avstår partiet från att föreslå en socialdemokrat till talsmansposten.

– Vi sträcker ut en hand och säger "Kan vi hitta ett sätt att lösa det här, utan att vi kastar in alla namn, och sedan ska det bli ett krig kring det". Kan vi hitta ett sätt att samtala som gör att båda blocken, om de nu ska finnas kvar, kan känna trygghet i den processen, att det här är en person, hen litar alla på?

Det är på måndag som som riksdagens nya talman ska utses. Han eller hon väntas få en nyckelroll i den kommande regeringsbildningen. Det är talmannen som lägger fram förslag på ny statsminister, i det komplicerade parlamentariska läge som har uppstått.
Allianspartierna tänker nominera en gemensam kandidat, och har sagt att det ska vara en person med förankring och som väcker bred respekt i riksdagen.

Socialdemokraterna har alltid hävdat att posten som talman ska gå till riksdagens största parti, alltså Socialdemokraterna, men nu är partiet berett att frångå den principen.

Gruppledaren Anders Ygeman har den senaste tiden uttryckt att partiet gärna vill diskutera frågan med alliansen.

Och i dag, efter att partiets riksdagsgrupp haft möte, gav Stefan Löfven och Anders Ygeman beskedet att partiet tills vidare inte nominerar någon egen kandidat, förhoppningen är att enas över blockgräsen.

– Men det finns en annan aspekt också, om vi inte enas över blockgränsen, då blir det ju i praktiken Sverigedemokraterna som avgör vem som ska bli talman. 18-19 procent skulle då få avgörande inflytande på vem som ska leda riksdagens arbete.

Alliansen har ju redan sagt att de ska nominera en gemensam talmanskandidat. Varför skulle du få dem att ändra sig?

– För att jag tror att de också är besjälade av att en talmanskandidat ska ha så brett stöd i parlamentet som möjligt. Det kommer att underlätta en talmans arbetssituation och det kommer att underlätta det svåra arbete som Sverige har framför sig och bilda en handlingskraftig regering.

Statsminister Stefan Löfven säger också att partierna har kontakter på olika nivåer när det gäller regeringsbildningen, men han vill inte precisera sig.

– Vi kommer inte att berätta vem som pratar med vem, vid vilket tillfälle, men det är viktigt att vi upprätthåller kontakten mellan partierna.

Stefan Löfven gav också tydligt besked om att han inyte tänker avgå före den obligatoriska statministeromröstningen, som sker efter talmansvalet.

– Återigen, det är inget som har hänt sedan valnatten. Det slutgiltiga valresultatet säger samma sak. Jag leder det överlägset största partiet. Jag leder ett parti som har den största regeringskonstellationen bakom sig, och det har inte förändrats, säger Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista