Psykiatrikern Alessandro Barberio och en bild utanför flyktinglägret Moria.
1 av 3
Psykiatrikern Alessandro Barberio har aldrig sett värre förhållanden än i lägret Moria på Lesbos. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Många män bor bakom varje tygstycke
2 av 3
Många män bor bakom varje tygstycke. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén på plats på Lesbos i Grekland.
3 av 3
Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén på plats på Lesbos i Grekland. Foto: Alice Petrén/SR

Psykiatriker: Fasansfulla förhållanden i lägren på Lesbos

2:15 min

På den grekiska ön Lesbos fylls flyktinglägret Moria ständigt på med nya människor – över 9 000 trängs där nu.

Psykiatrikern Alessandro Barberio beskriver förhållandena som förfärliga.

– Förhållandena i lägret Moria är ovärdiga, omänskliga och förfärliga, säger psykiatrikern som just nu verkar för organisationen Läkare utan gränser.

– Människor kommer hit med trauman. De har varit utsatta för kroppslig tortyr, psykisk tortyr, sexuellt våld och många har tvingats att se sitt barn, förälder eller syskon bli dödat mitt framför ögonen.

– Men det är lägret Moria i sig med denna täta samlevnad av människor som leder till nya psykotiska patienter varje dag, säger Alessandro Barberio.

Sömnlöshet, mardrömmar och depression är vanligt i dessa situationer, men inte hallucinationer och kontaktlöshet och total oförmåga att kommunicera och sköta enklaste rutiner, vilket är vad Barberio ser här nu. Under sina fjorton år på mentalsjukhus i Italien, fängelser och krissituationer är detta det värsta han har sett.

EU-ledarna enades i somras om kontrollerade center, som de kallades, där migranter skulle hållas inlåsta medan deras asylansökningar skulle snabbehandlas, men inget land har hittills ställt upp. Risken att stå med liknande situationer som här på Lesbos är stor. Människor blir kvar. Dessutom är förvar kostsamt.

Österrike föreslår inför dagens toppmöte att asylansökningar ska kunna snabbhanteras till havs, en modell som människorättsförsvarare underkänner som rättsosäker.

Grekiska myndigheter beslutade igår att 2 000 personer ska evakueras härifrån, men i förra veckan kom det, enligt FN, cirka 225 nya personer varje dag, trots EU:s avtal med Turkiet om att stoppa migrantbåtar.

Någon lättnad tycks inte i sikte för flyktingar och migranter med osäker framtid här i Moria.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista