Sebastian Kurz Österrike migranter Medelhavet
Foto: Ettore Ferrari/AP/TT, Felipe Dana AP/TT

EU-möte: Fokus på skärpt gränskontroll

2:02 min

I dag samlas EU:s stats- och regeringschefer i Salzburg i Österrike för att diskutera migrationsfrågor. Värden för toppmötet, den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz, har de senaste dagarna rest runt bland EU:s medlemsländer, och säger att det finns en bred enighet om att nu fokusera på skärpta gränskontroller.

– Vi ska inte förlora oss i diskussioner om ett solidariskt flyktingmottagande inom EU, nu ska istället fokus ligga på skärpt gränskontroll, och samarbete med transitländer i Nordafrika för att förhindra att båtar med migranter tar sig ut på Medelhavet, säger Sebastian Kurz i en videoinspelning på Twitter.

De senaste dagarna har han besökt Tyskland, Frankrike och Italien. Dessförinnan även Egypten tillsammans med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Och Egypten framställs nu som ett föregångsland. Under 2018 har inte en enda migrant tagit sig till EU via Egypten tack vare hårdare gränskontroller. Här har andra länder mycket att lära, är budskapet. 

Kurz hoppas nu att EU-länderna snabbt ska kunna enas om EU-kommissionens förslag förra veckan om att kraftigt förstärka EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex. Redan år 2020 ska EU ha 10 000 egna gränspoliser som även ska kunna sättas in i just transitländer utanför EU.

I Salzburg har den unge förbundskanslern Sebastian Kurz närmast stjärnstatus.

– Jag är ett stort fan. Kurz har blåst nytt liv i EU-samarbetet, säger en ung man.

Och en äldre dam instämmer.

– Men tyvärr är det nog redan försent. EU borde ha stängt gränserna för migranter för länge sen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".