Jonas Sjöstedt.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Vänsterpartiet: Söder (SD) är diskvalificerad för uppdraget

1:40 min

V nominerar riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve till andra vice talman. Hon nomineras som motkandidat till SD:s Björn Söder.

Klockan 11.00 på torsdagen inledde Jonas Sjöstedt pressträff i riksdagens presscenter.

– Vi vill delta i blocköverskridande samtal. Men vårt mål är tydligt, det är att få en regering utan borgerliga partier. Varje alternativ till en sån utveckling innebär ett direkt och omedelbart politisk inflytande för Sverigedemokraterna, sa han.

När det gäller valet av talman säger Jonas Sjöstedt att en socialdemokrat bör bli talman. Vänsterpartiet kommer stödja en moderat som vice talman.

Men partiet vill att man frångår praxis, och att det tredje största partiet – Sverigedemokraterna – inte bör få uppdraget som andra vice talman.

– SD kan inte företräda riksdagen, säger Sjöstedt vidare, och säger att Björn Söder (SD) är diskvalificerad för uppdraget som talman.

Vänsterpartiet kommer kommer därför att nominera en motkandidat till Björn Söder – partiet nominerar Lotta Johnsson Fornarve (V) som andra vice talman.

– Hedrande, säger hon om nomineringen.

Lotta Johnsson Fornarve är 62 år, riksdagsledamot och folkhögskolelärare. Hon har tidigare varit ledamot av kommunfullmäktige i Oxelösunds kommun.

Jonas Sjöstedt säger att Vänsterpartiet i första hand hade velat se en centerpartist som andra vice talman, i egenskap av fjärde största parti. Men enligt Sjöstedt ville Centerpartiet inte nominera en andra vice talman.

Vänsterpartiet kommer även begära att talmansomröstningen blir sluten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista