Fler och fler villaägare väljer bort oljan

Priset för villaolja har nu passerat 10 000 kronor per kubikmeter, och allt fler väljer att gå över till andra uppvärmingsalternativ. Preem, som dominerar villaolje-marknaden, har hittills i år sålt 10 procent mindre än samma period i fjol.

En av dem som överväger nya alternativ för att värma upp sin villa är Fredrik Sandberg, villaägare i Danderyd utanför Stockholm.

– Jag är intresserad av pellets för då kan jag sätta på en ny brännare, så tar jag bort oljetanken som inte är speciellt roligt att ha inomhus och har en tank med pellets i stället.
Villaoljan som bara för några år sedan kostade runt 5 000 kronor per kubikmeter har idag passerat 10 000 kronor, och därmed har den också passerat smärtgränsen för många villaägare.

Oljebolag rapporterar om försäljningsras
Oljebolaget Preem rapporterar att försäljningen har rasat med 10 procent i år jämfört med samma period förra året, och anledningen är att många nu väljer att ersätta sina gamla oljepannor med andra alternativ, som i längden blir billigare och mer miljövänligt.

53 procent av villaoljepriset består idag av skatt och moms, som dessutom ökar vartefter råoljepriset går upp. Och Preems presschef Tomas Ögren säger att bolaget har svårt att påverka prisutvecklingen.

– Vi gör vad vi kan för att köpa in villaoljan till bra priser, göra så effektiva transport som möjligt och så vidare, men den stora kostnaden för de här produkterna gör att vi har väldigt liten marginal kvar att spela med.

”Gränsen är snart nådd”
Villaägaren Fredrik Sandberg har förståelse för oljebolagens ekonomiska rävsax, men säger samtidigt att gränsen snart är nådd. Han kommer att slänga ut oljepannan.

– Om jag hittar ett alternativ som känns ekonomiskt hållbart.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".