Dimitris säger att turistindustrin på Lesbos fått sig en rejäl knäck sedan ön började kopplas ihop med flyktingkris.
1 av 3
Dimitris säger att turistindustrin på Lesbos fått sig en rejäl knäck sedan ön började kopplas ihop med flyktingkris. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Grekisk kvinna, Vilhemina Varka, på ön Lesbos.
2 av 3
-- Det är svårt att se människor så förödmjukade, säger Lesbosbon Vilhelmina Varka som kallar flyktinglägret Moria ett helvete. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Flyktingar i lägret Moria på ön Lesbos.
3 av 3
Uppemot 65 000 asylsökande finns i Greklan, och de är fast där i och med att EU-länderna är helt oense om hur ansvaret för flyktingar och migranter ska hanteras. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.

Flyktingsituationen pressar krisdrabbade Grekland

2:35 min

I Grekland blir situationen med flyktingar och migranter alltmer komplicerad. Grekland är ju redan hårt tärt av eurokrisen och grekerna ser nu migranterna som en ytterligare börda.

Uppemot 65 000 asylsökande finns i landet, och de är fast där i och med att EU-länderna är helt oense om hur ansvaret för flyktingar och migranter ska hanteras.

Vår migrationskorrespondent Alice Petrén har talat med invånare på ön Lesbos, med sitt ökända flyktingläger Moria.

– Flyktingarna och migranterna är ett stort problem. Charterresorna hit från London, Berlin och Frankrike har ställts in, säger studenten Dimitris och pekar på att turistindustrin här har fått sig en rejäl knäck sedan Lesbos kopplas ihop med flyktingkris.

Många här upprepar att inkomsterna har sjunkit och jobb försvunnit. Kombinationen av ett Grekland i ekonomisk kris, och alltfler flyktingar och migranter, tär på människorna här.

Taxichaufförerna som jag åker med säger alla att situationen är ohållbar. Någon fräser till och med att om de asylsökande i lägret Moria inte gillar den grekiska flaggan och då kan de ju åka hem igen.

Grekland är inte det land dit syrier, irakier, afghaner och andra helst ville komma, eftersom inte ens grekerna själva har goda framtidsutsikter.

En opinionsmätning nyligen visade inte något uppgång för det invandringskritiska ytterhögerpartiet Gyllene gryning, men på Lesbos är känslan att EU övergivit ön med ett stort problem.

Problem är ordet som alla använder, men Vilhemina Varka talar om det ur en annan synvinkel.

– Lägret Moria är ett helvete för migranterna och för dem som arbetar där, säger hon. Människor bor direkt på marken under presenningar, tätt ihopträngda med timslånga köer för lite mat.

– Det känns inte bra att se människor förödmjukade eftersom de ju inte har ett normalt liv, säger Vilhemina Varka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".