JM är ett av de bolag som sänkt priset på nyproducerade bostadsrätter. Här är JM:s bygge på Kvarnholmen i Nacka.
JM är ett av de bolag som sänkt priset på nyproducerade bostadsrätter. Här är JM:s bygge på Kvarnholmen i Nacka. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Branschen spår ytterligare prissänkningar på bostadsrätter

2:15 min

Utgångspriset för nyproducerade bostadsrätter är i dag 16 procent lägre än när priserna var som högst, 2016. Det visar siffror som bostadssajten Hemnet tagit fram åt Ekonomiekot.

Kvartal tre 2016 var marknaden för nyproducerade bostäder som hetast. Enligt statistik från bostadssajten Hemnet är utgångspriset nu, två år senare, 16 procent lägre för hela landet.

Ser man till Stockholms län är nedgången 12 procent. För Stockholms innerstad 6 procent.

Hemnets siffror bygger på genomsnittligt kvadratmeterpris för nyproducerade obejkt som publiceras på sajten. Siffrorna kan påverkas av benägenheten att annonsera; när marknaden var som hetast sålde vissa projekt slut direkt.

– Även om siffrorna för nyproduktion inte är riktigt lika kompletta som för begagnatmarknaden, så stödjer detta ändå bilden av en marknad där det går trögare för nyproduktion och där vi ser en hel del exempel på att man sänker priserna, säger Staffan Tell, talesperson Hemnet.

HSB, JM och Bonava har alla sänkt priserna för nyproduktion senaste tiden. Och vissa rabatter från byggbolagen syns inte heller i statistiken, som till exempel slopade månadsavgifter.

Även Oscar Properties sänkte nyligen priset med 10 procent och slopade avgiften i två år. 

– Det är en anpassning till den förändrade bostadsmarknaden som vi har sett, sen en tid tillbaka, säger Monica Nygren, kommunikationsansvarig vid Oscar Properties.

Hur fungerar det för de som redan köpt, får de en prisjustering?

– Nej, det här erbjudandet gäller för de nya kunder som tecknar bindade avtal innan sista december.

Kan det komma fler prissänkningar?

– Det är svårt att spekulera i, vi kan inte förutspå marknaden.

Veidekke hoppade förra hösten på reakampanjen Black Friday, och sänkte priset med 100 000 kronor per rum i ett projekt i Barkarby norr om Stockholm.

Bolagets kommunikationschef tror Jonas Engelblom att flera prissänkningar är att vänta.

– Om man pratar om delar av Stockholm så är svaret ja. Vi jobbar löpande med att se över våra priser, vi tillämpar marknadspris. Nu har vi haft en period då den tidigare prisuppgången har gått ner. Då behöver vi förhålla oss till det. Och det vi ser är att när vi justerar våra priser så finns det en marknad, som fortfarande fungerar, även om människor är försiktiga.

Staffan Tell, Hemnet, tror även han på fler prissänkningar.

– Det vi har sett att antalet byggstarter minskar, och i de fall där man har satt priserna innan den stora priskorrektionen som kom förra hösten, så kan det finnas behov av ytterligare prissänkningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista