Fler män söker vård efter våldtäkt

1:44 min

Sedan akutmottagningen för våldtagna öppnade för män 2015, har andelen män som sökt vård efter våldtäkt i Stockholm ökat markant, berättar Anna Möller som är medicinskt ansvarig läkare till Ekot.

– Det verkar som om vi når ut till fler patienter. Det kan vara svårare att identifiera det som en våldtäkt. Det leder oftare till skamkänslor och att det blir svårare att söka vård, Anna Möller.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå anmälde 550 män att de hade blivit våldtagna under förra året.
 
Erik, som vi kallar honom, blev våldtagen då han var kraftigt berusad på en musikfestival

– Hon hade inte börjat ha sex med mig när jag däckade.

Vad tänkte du då du fick klart för dig att det gått så långt?

Jag tänkte att man inte har sex med en människa som sover eller är medvetslös.

Har du anmält?

– Nej det har inte blivit så, säger Erik.

Det saknas en diskussion om män och sexuellt våld, vilket i sig bidrar till att våldtagna män blir "osynliga" i samhället, och det saknas rutiner för att ta hand om den som blivit utsatt, menar RFSU.

Mia Kilström är psykoterapeut på RFSU-kliniken i Stockholm där tar man också emot våldtagna män.

– Skammen pratar man om, man försöker minska skammen utsattheten och skulden, det är både skuld och skam. Skammen är ännu svårare att bära. Och sedan tillit, det är ett långsiktigt arbete att våga träffa någon igen, våga inleda en relation igen, Mia Kilström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista