Barry Marshall och Robin Warren.

Två delar Nobelpriset i medicin

Nobelpriset i medicin går till Barry J Marshall och J Robin Warren. De är båda från Australien och får priset för sin upptäckt att magkatarr och magsår orsakas av en bakterie.

Bakterien som orsakar många inflammationssjukdomar i magsäcken går under namnet Helicobacter pylori.

När upptäckten gjordes i början av 80-talet ansågs det allmänt att magkatarr, magsår och liknande sjukdomar orsakades av stress och olämplig livsstil.

Antibiotika ersatte operation
Upptäckten innebär att sjukdomar som tidigare krävt stora operationer nu effektivt och ganska enkelt kan behandlas med antibiotika.

– Upptäckten av Helicobacter pylori har betytt otroligt mycket för väldigt många patienter, säger professor Erna Möller vid Karolinska Institutet.

– Det är otroligt många som har fått en bättre livskvalitet av att man kan behandla och göra något åt den här sjukdomen som kallas gastrit.

– Dessutom har det lett till att det som tidigare var stora opetrationer för patienter som hade magsår har försvunnit. En kirurgisk sjukdom har blivit en behandlingsbar medicinsk infektionssjukdom, säger professor Erna Möller.

Infektioner viktiga
– Det här är en riktigt stor upptäckt som inte bara påverkar patienternas vardag utan också inställningen till vad kroniska sjukdomar kan bero på. Att infektioner kan spela en roll när det gäller kroniska inflammationer tycker jag är oerhört viktigt. Vi måste fundera på om det är mikroorganismer från vår omvärld som bidrar till sjukdomen, säger professor Erna Möller vid Karolinska institutet.

Prissumman är på 10 miljoner kronor.

Barry J Marshall är född 1951 i Kalgoorlie i Västaustralien och verksam vid Heliobacter pylori Research Laboratory i Nedlands i Västaustralien.

J Robin Warren är född 1937 i Adelaide i Sydaustralien och senast verksam vid Royla Perth Hospital i Västaustralien.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".