Missnöje i Ryssland – Kremlstödda kandidater tappar stöd

1:23 min

I Ryssland har Putins parti Det enade Ryssland tappat stöd på flera håll runtom i landet i höstens regionval. I Vladivostok har guvernörsvalet ogiltigförklarats efter konstaterat valfusk och ett nytt val ska hållas i december och nu finns det en oro över att Kreml ska stoppa den regimkritiske kandidaten.

– Kreml kommer att hitta sätt att bli av med den kommunistiske guvernörskandidaten Andrej Istjenko. Han kan hamna i fängelse eller skrämmas på andra sätt, säger kremlkritikern Jurij Kutjin, som varit aktiv både hos kommunisterna och hos oppositionsrörelsen kring Aleksej Navalnyj.

I höst har fyra Kremlstödda kandidater misslyckats med att vinna guvernörsvalen. Vladivostok var först ut och där har valet ogiltigförklarats efter omfattande valfusk. Även i Chabarovsk, här i sydöstra Ryssland vann en oppositionell kandidat.

När nästan alla röster hade räknats i Vladivostok stod det klart att den sittande guvernören, företrädaren för Putins parti Det enade Ryssland, skulle förlora och då ändrades plötsligt resultatet till hans fördel. Ryska valkommissionen ogiltigförklarade dock detta och ett nytt val ska hållas i december.

En av anledningarna till missnöjet tros vara det kontroversiella lagförslaget om höjd pensionsålder.

– Det är uppenbart att östra Ryssland är trötta på Det enade Ryssland och det är klart att Moskva kommer agera, på ett eller annat sätt, tror Jurij Kutjin.

Samtidigt menar flera bedömare att de oppositionella som nu kommit till makten i praktiken kontrolleras i praktiken av Kreml och därför inte utgör ett verkligt hot.

Men enligt Jurij Kutjin kan det ändå ses som ett steg mot att bryta Det enade Rysslands politiska monopol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista