Urban Bäckström avgår

Riksbankschefen Urban Bäckström slutar vid årsskiftet, meddelade han nu på förmiddagen. Två år innan hans förordnande går ut.
Urban Bäckström har varit Riksbankschef i tio år, vilket också är hans officiella motiv till varför han väljer att gå i förtid. “Jag har varit Riksbankschef i snart tio år och jag tycker att det är en lagom lång tid. Jag har därför beslutat mig för att inte stå till förfogande för omval till ytterligare en mandatperiod,” skriver han i ett presssmeddelande. Han säger vidare att han vill ge sin efterträdare gott om tid att hantera de frågor som kan komma att aktualiseras de kommande åren. “Jag tänker bland annat på valutaunionen EMU och konsekvenserna av resultatet i en eventuell folkomröstning och senare riksdagens beslut.” Den som nu snabbt ska hitta Bäckströms ersättare är Riksbanksfullmäktiges ordförande Sven Hulterström, vilket kan bli en känslig uppgift. Sist det skulle väljas in en ny ledamot i direktionen vållade det politisk fejd. De borgerliga partierna i fullmäktige motsatte sig utnämningen av Kristina Persson och kallade det för en politisk tillsättning. Frågan är hur de olika partierna ställer sig till frågan om vem som ska ersätta Urban Bäckström, en gång moderat statssekreterare. Bäckströms facit då. Ja med tanke på att Riksbankens uppgift är att hålla priserna stabila så kan man bara konstatera att det har han lyckats med. När han efterträdde Bengt Dennis hade försvaret av kronan misslyckats och många skakade på huvudet åt det nya målet att hålla inflationen på 2 procent. Men även om Bäckström snubblar lite på mållinjen, inflationen är nu 2,5 procent, så har den svenska ekonomin under Bäckströms ledning förvandlats till en låginflationsekonomi. Martin Ahlquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".