Rättegång inledd om människohandel i Småland

2:03 min

Det är ett av de hittills största målen om människohandel i Sverige. Tretton fattiga bulgarer tvingades enligt åtalet att tigga på olika platser i Småland.

Enligt åklagaren lurades de 13 målsägande från Bulgarien till Sverige i tron att de skulle få jobb här. Istället tvingades de tigga, fick böta om de somnade och flera av dem misshandlades. 

– De har inte haft några pengar, de har inte kunnat språket, de har fått mat som de tilltalade har tagit ur containrar, som har gjort dem sjuka. De har haft fruktansvärda förhållanden, säger advokat Jan-Åke Fält som företräder sju av de tretton brottsoffren. 

En kvinna som enligt åtalet misshandlades hävdar att det ledde till ett missfall. Hon och de andra har enligt åtalet tvingats att tigga på flera platser i Växjö med omnejd. De har körts till tiggarplatserna på morgnarna, övervakats och tvingats lämna ifrån sig de pengar de tjänat. 

Huvudförhandlingen som inleddes i dag hålls i Lunds nybyggda tingsrätt eftersom Växjö tingsrätt har brist på lokaler.

Åtta personer är åtalade. Av dem tillhör sex samma familj. Det är en 60-årig man, hans tre söner och två sonsöner. Den sjunde personen är en man som är bekant med familjen. En svensk man är också misstänkt för medhjälp till människohandeln, för att ha låtit en del av de inblandade bo hos honom.

Under sin spaning har polisen dokumenterat att omkring 60 personer tiggt på olika platser i Småland. Många av dem har polisen inte kunnat identifiera. Det är bara för de 13 som är målsägande i målet som åklagaren anser att han kan bevisa att de utsatts för människohandel.

Åklagaren Måns Biörklund hävdar att de sju bulgariska männen och deras familjer har tagit emot mer än två miljoner kronor. Pengarna överfördes från Sverige till Bulgarien under den tid som spaningen mot dem pågick, från januari 2016 till december 2017.

– Sedan vill inte jag påstå att varenda krona av det kommer från den här verksamheten. Det är klart att de kan ha haft andra intäkter under den här tiden också, säger Måns Biörklund.

Alla åtta åtalade förnekar brott. Åklagaren hävdar att de bulgariska männen har använt pengarna för att renovera sina hus. Under förmiddagen i rätten idag visade han omfattande bildmaterial som visar hur de bor i fina, nyrenoverade hus i hemlandet, medan brottsoffren bor i fallfärdiga hus, som ibland saknar både riktiga fönster och dörr, rinnande vatten och el. En del har primitiva utedass, någon bara ett hål i marken att göra sina behov i. 

De åtalade tillbakavisar att pengarna till husrenoveringarna kommit från vinster av påtvingat tiggeri i Sverige. 
 
– De har jobbat mycket i Spanien med olivskörd och vindruvsskörd och skaffat sig pengar på det viset och kunnat underhålla sina hus, säger advokat Sven Bünger som företräder en av de yngre åtalade männen. 

De åtalade som har vistats i Sverige hävdar också att de själva varit här för att tigga. Under den spaning som polisen gjort har det dock endast skett vid ett fåtal tillfällen. 

Rättegången väntas pågå i mer än 20 dagar och avslutas i slutet av november. 

Fakta: Åtalas för människohandel

Sju bulgariska män, i åldrarna 20 till 60 år, åtalas vid Växjö tingsrätt misstänka för människohandel. En 76-årig svensk man åtalas misstänkt för medhjälp till brottet. Tretton brottsoffer ingår i åtalet. Samtliga åtalade nekar till brott.

Under perioden januari 2016—december 2017 ska männen har lurat landsmän till Sverige med löfte om att få jobb eller få tigga och behålla pengarna själva.

Några jobb i Sverige har dock inte funnits. I stället har brottsoffren nästan dagligen tvingats tigga i Växjö med omnejd. Pengarna som de fått in har hamnat i de åtalades fickor.

Polisen kom ligan på spåren efter att en bulgarisk man blivit bortförd och grovt misshandlad under våren 2017. I maj samma år påbörjade polisen sin spaning mot ligan och via tillslag den 5 december i Kronobergs och Kalmars län slogs nätverket sönder.

Den 76-årige svenske medborgaren är misstänkt för att ha låtit de åtalade inhysa offren i ett hus och i husvagnar på hans tomt.

Två av männen är även misstänkta för misshandel av tre målsägande och en av männen är även misstänkt för att ha rånat ett av offren.

Rättegången påbörjas den 25 september och hålls i Lunds tingsrätt eftersom ingen förhandlingssal i Växjö är stor nog för att få plats med alla tilltalade och deras försvarare.

Källor: Åtalet och förundersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista