Man som knivhögg åklagare kan bli fri

Den man som i vintras knivhögg åklagaren i Östersunds tingsrätt bör bli släppas fri efter fyra månader av vård. Det anser överläkaren vid rättspsykiatriska i Östersund, där mannen vårdats sen början av mars.
Det var i december som en man, i samband med förhandling i Östersunds tingsrätt, överföll chefsåklagaren bakifrån med en kniv. Händelsen ledde till en intensiv debatt om ökad säkerhet i landets domstolar. Chefsåklagaren i Östersund återhämtade sig. Mannen som överfallit honom dömdes så småningom för mordförsök, till rättspsykiatrisk vård. Där har han varit en mönsterpatient, som bland annat hjälpt till med städning, skriver överläkare till Länsrätten, som är den instans som ska bestämma om den dömde är färdigvårdad eller inte, efter sammanlagt fyra månaders vård. Curt Theander, också han chefsåklagare, är åklagarväsendets handläggare, och han understryker att mannen genom det han gjorde visat sig vara farlig: –Jag anser att det inte finns något som helst fog för utskrivning. Domen kan komma att överklagas om det blir i enlighet med överläkarens hemställan, säger Curt Theander.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".