Språkrådet om förslaget: Jättebra med både kvinno- och mansnamn

3:57 min

Det svenska bokstaveringsalfabetet, som består av mansnamn, är ojämställd och bör förändras. Det skriver Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen på DN Debatt. Ett bra initiativ, säger Ola Karlsson språkvårdare på myndigheten Språkrådet.

Enligt Språkrådet var det sannolikt bland annat Försvarsmakten och gamla Televerket som i slutet av 1800-talet grundade det svenska bokstaveringsalfabetet, för att över knastriga ledningar förtydliga vilka bokstäver som avses.

Det nuvarande bokstaveringsalfabetet består bara av traditionella mansnamn, som till exempel Kalle, Bertil och Xerxex. I förslaget som presenteras på torsdagen ska flera av mansnamnen bytas ut, mot till exempel Khaled, Berit och Xena.

– Den här listan är en bra utgångspunkt, det är ett jättebra att ta fram en lista med blandade mans- och kvinnonamn. Sen får man se om den fungerar i praktiken för de som behöver en standard. Det är väl en annan fråga, men man kan använda det här som utgångspunkt tror jag, säger Ola Karlsson språkvårdare på myndigheten Språkrådet.

Det är ingen myndighet eller organisation som äger makten över bokstaveringsalfabetet , säger Ola Karlsson på Språkrådet.

– Så det är väl fritt fram för vem som helst att föreslå en ny standard. Men man ska absolut, tycker jag, göra det i samförstånd med de branscher som har intresse av att använda det här, säger Ola Karlsson.

Försvarsmakten ser problem med att frångå det traditionella bokstaveringsalfabetet.

 – Det skulle bli ett omfattande jobb att byta. Man ska även komma ihåg att det här ska användas under svåra förhållandet, under till exempel stress. Och vi ser att när man har varit utomlands och gått från svensk bokstavering, till engelska bokstavering, och tillbaka till svensk bokstavering igen, att det finns vissa utmaningar med det. Det är inte helt enkelt, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Fredrika Bremer-förbundet och Rättvise­förmedlingens förslag till nytt bokstaveringsalfabet

A: Adam

B: Berit

C: Cesar

D: Doris

E: Emir

F: Fanny

G: Gustav

H: Hedvig

I: Ivar

J: Jenny

K: Khaled

L: Laila

M: Matti

N: Nora

O: Olof

P: Pippi

Q: Qvintus

R: Robin

S: Sigurd

T: Tyra

U: Ulrik

V: Vicky

W: William

X: Xena

Y: Yngve

Z: Zelda

Å: Åke

Ä: Ängel

Ö: Östen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista