Hårdare regler väntar flyktingar i EU

Den växande högerpopulismen och främlingsrädslan sätter spår också i EU:s syn på flyktingar och asylsökande. Storbritannien och ordförandelandet Spanien börjar tala om krafttag och diskussioner om flyktingfrågor redan vid toppmötet i Sevilla i juni.
Det är kanske betecknande att när den brittiske premiärminister Tony Blair ska förklara sina förslag så betonar han att det inte handlar om att skapa en fästning, Europa. Det är inte så att unionen försöker att isolera sig från omvärlden och slippa ta ansvar, säger Blair. Även om hans tankar ändå går i klart restriktiv riktning. Drastiska förslag Ett av de mer drastiska förslag som Blair diskuterat, tillsammans med sin kollega José Maria Aznar från ordförandelandet Spanien är att minska eller dra in EU:s bistånd till utvecklingsländer som inte gör tillräckligt för att stoppa strömmar av asylsökande. Diskutera flyktingfrågor De två vill också att flyktingfrågor ska diskuteras när regeringscheferna möts i spanska Sevilla vid midsommar. Det är självklart ingen tillfällighet att de här diskussionerna hörs nu. Inom EU finns en stor oro för att alltfler länder i val ger starkt stöd till partier som exploaterar främlingsrädsla, och i vissa fall också ren främlingsfientlighet. Diskussioner på EU-nivå I Frankrike gick Le Pen vidare till andra omgången i presidentvalet med ett klart högerextremt budskap, veckan efter hade Pim Fortuyns invandringsfientliga parti stora framgångar i Nederländerna. Kanske ska deras framgångar stoppas genom att en del av deras tal om restriktiva åtgärder nu börjar diskuteras på EU-nivå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".