Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora förändringar i alliansens ekonomiförslag

Alliansens ekonomiska talesmän.

När den borgerliga oppositionen på måndagen lade fram sin gemensamma ekonomiska politik fanns flera stora förändringar jämfört med de överenskommelser som presenterades efter partiledarmötet i Bankeryd för drygt en månad sedan.

En punkt där de borgerliga partierna nu ändrar sig är ersättningsnivåerna i a-kassan.

Uppgörelsen i Bankeryd i slutet av augusti innehöll bland annat en kraftig sänkning av a-kassan. Enligt förslaget skulle den som varit arbetslös i mer än 300 dagar få en ersättning på 320 kronor per dag före skatt.

”Tidigare förslaget var för tufft”
Det förslaget fick mycket kritik och nu, drygt en månad senare, har oppositionen ändrat sig.

Nu vill borgarna istället att ersättningen till långtidsarbetslösa ska vara 65 procent av lönen, som mest 545 kronor per dag. Det tidigare förslaget var för tufft, medgav kristdemokraternas Mats Odell.

De fyra borgerliga partierna ändrar sig också när det gäller effekterna av att föra över kostnaderna för trafikskadades sjukpenning och sjukersättning till trafikförsäkringen.

Tidigare räknade de borgerliga med att spara åtta miljarder kronor på det men nya beräkningar visar att besparingen bara blir en tiondel av den summan.

– De underlag som vi tidigare har fått från riksdagens utredningstjänst om vad trafikskadorna kostar samhället har varit riktiga. De kostar åtta miljarder kronor per år. Men det är inte så att man omedelbart kan avlasta staten de kostnaderna, säger Mats Odell.

Slopad arbetsgivaravgift vid nyanställning
Bland övriga förslag i oppositionens ekonomiska politik finns en slopad eller minskad arbetsgivaravgift för företag som nyanställer och minskad skatt för hushållstjänster.

När det gäller sjukförsäkringen har borgarna nu kommit överens om att den ska beräknas på inkomsterna det senaste året. Det gäller också föräldraförsäkringen och a-kassan.

Finansminister Pär Nuder är kritisk till oppositionens ekonomiska politik, som han tycker är ofullständig.

– För det första är det ingen ekonomisk politik, för då hade man kommit med ett gemensamt budgetförslag. Det är inga problem att komma överens om ett antal miljoner kronor på skatte- och utgiftssidan. Det svåra är att komma överens om alla 907 miljarder kronor. I den meningen är detta inget samlat besked, säger finansminister Pär Nuder.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".