Livstidsdömde Joy Rahman frias

Den tidigare livstidsdömde hemvårdaren Joy Rahman frikänns enhälligt av Svea Hovrätt. Rahman har fått sitt fall prövat på nytt efter resning i Högsta Domstolen.
Det finns alldeles för stort utrymme för tvivel om att Rahman är skyldig och därför ska han frikännas, skriver hovrätten i sin dom. Joy Rahman har suttit i fängelse sedan han greps i början av 1994 och han dömdes till livstids fängelse av en enhällig tingsrätt och senare en enhällig hovrätt. Men efter en ny prövning i år så frikänns han nu - redan den 19 april försattes han på fri fot. På punkt efter punkt underkänner hovrätten åklagarens indiciekedja - som enligt åklagaren innebar att Rahman var den som mördade en äldre kvinna våren 1993. Bland annat skriver hovrätten att det inte går att koppla Rahman till det kantbant från en julbonad som offret mördades med. Kantbandet kom från en annan pensionär, som Rahman besökt morddagen, men inget säger att det var just Rahman som förde kantbandet till mordplatsen, skriver hovrätten. Inte heller håller påståendet att Rahman skulle ha köpt T-Gul för att tända på offret, skriver hovrätten. Flera tidsuppgifter har ställts mot varande under hovrättsförhandlingarna - frågan var om Rahman haft tid att utföra mordet. I sin dom fäster Hovrätten större vikt vid Rahmans egna uppgifter än åklagaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista