Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fem miljoner hungrar i södra Afrika

Skolbarn i Chikwawe får dagens enda mål mat i skolan.

Hungerkrisen i södra Afrika förvärras. Nu är det tolv miljoner som behöver akut hjälp. I det värst drabbade landet, Malawi, har redan 29 barn dött av svält, och förra månaden behandlades fler än 1 000 barn på sjukhus för undernäring.

Tioåriga Alusia kunde ha varit ett av de döda barnen. Men hon tillhör istället en av de mer lyckligt lottade, som idag får dagens enda mål mat på skolan i Chikwawe. En plasttallrik, till hälften fylld med majsgröt.

Det är FN:s matprogram som har försett skolan med mjöl, och som skall föda knappt 1 000 barn. Det räcker till ett mål mat om dagen. Det är den enda mat de får, eftersom föräldrarna inte har någonting att ge sina barn.

Men det är regler förknippade med maten, förklarar Sam, och pekar på förrådet av säckar.

– Vi får mjöl och majs från FN, men sedan får en lokal förening ta hand om utdelningen.

Ingen mat utan skolgång
Föräldrar turas om att komma till skolan varje dag med ved och får laga gröten och sedan servera den. Alla barn måste vara i skolan 18 dagar varje månad - annars blir det ingen mat.

I förrådet ligger två högar med mjöl.

Det bästa skall flickorna ha, säger Sam, som organiserar maten.

– I första klass finns det ungefär 150 flickor, men när det är dags att börja sjunde klass, så finns bara tre eller fyra kvar. Flickorna hålls hemma för att hjälpa föräldrarna eller skall giftas bort. Detta är ett sätt för flickorna att få fortsätta skolan, förklarar han.

Alusia har tagit med sig sin tre-åriga syster till skolan, för att hon också skall få något att äta, och vem har hjärta att dra åldersgränser, suckar Sam.

– Det är ett problem, men barnen måste ju få äta.

Allt fler hungrar
Chikwawe är nästan ett undantag i södra Malawi. Där får i alla fall några få barn mat att överleva på. Varje vecka, och varje dag blir fler och fler beroende av hjälp i väntan på ett efterlängtat regn.

Nu är det fem miljoner som hungrar; nästan halva av befolkningen i Malawi, som är värst drabbat av torkan i södra Afrika.

FN:s matprogram har vädjat till världen om 88 miljoner dollar i bidrag för att hejda hungerkrisen från att övergå i svält, men hittills bara fått 15 miljoner dollar, varav 2 miljoner från Sverige. Det är långt till nästa skörd i mars nästa år.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".