Brasiliens ekonomi hoppas på reformer

1:36 min

På söndag går Brasilien till val, och ekonomin står i fokus. Arbetslösheten är hög efter en långvarig recession, råvarupriserna är låga och valutan har de senaste månaderna fallit kraftigt. Ekonomen Paulo Tafner hoppas att nästa president vågar genomföra kontroversiella reformer.

– Brasilien står vid en korsväg. Antingen får vi en president som genomför viktiga reformer, och då kommer investerarna att bli lugna och valutan stärkas. Eller så får vi en president som fortsätter på den inslagna vägen, trots att den brasilianska ekonomin är en tidsbomb, säger Paulo Tafner.

Han tillhör det liberala finansinstitutet Millenium, och har länge propagerat för en omfattande pensionsreform liknande den som genomfördes i Sverige på 90-talet.
 
 – Brasilien spenderar 14% av sin BNP på pensioner. Statligt anställda kan pensionera sig innan de fyller 50 med nästan full lön, medan många fattiga aldrig kan pensionera sig helt, säger Paulo Tafner.

Den nuvarande presidenten Michel Temer försökte genomföra en pensionsreform som fick mycket kritik för att gynna de redan priviligierade, och den fick aldrig stöd av kongressen.

– Om den nya regeringen prioriterar en budget i balans så kan staten börja investera igen – som det är nu klarar Brasilien knappt att betala sina löpande utgifter. Och de låga råvarupriserna och valutafallet gör knappast saken bättre, säger Paulo Tafner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista