Nytt handelsavtal en vinst för Trump

1:58 min

Efter att Kanada anslutit sig till det nya frihandelsavtalet med USA och Mexiko kan Donald Trump använda överenskommelsen för att visa att hans handelsstrategi fungerar. Trump kallar i dag avtalet historiskt.

Som den affärsman och varumärkeskännare han är har Donald Trump bytt namn på det omförhandlade avtalet, från NAFTA till USMCA - The United States Mexico Canada Agreement.

Under den amerikanska morgonen har Trump hyllat överenskommelsen som ”historisk”, ”stor” och ”underbar”.

Att överhuvudtaget få till ett uppdaterat avtal med Mexiko och Kanada är en vinst för presidentens strategi, som han säkerligen kommer använda under sina kommande kampanjtal inför mellanårsvalet i november.

Donald Trump kan med rätta påpeka att han lyckats med det han lovade att göra som president, nämligen att omförhandla handelsavtal han dömt ut som bristfälliga.

Både Kanada och USA har gått med på kompromisser, bland annat har Kanada tillåtit större tillgång till sin starkt skyddade mejerimarknad, och USA har gått med på att behålla den skiljenämnd som funnits under NAFTA och som Trumpadministrationen länge kritiserat.

Samtidigt väntar ännu en strid innan det nya handelsavtalet kan träda i kraft. Överenskommelsen måste nämligen tröskas igenom och få stöd av USAs kongress vilket förmodligen kommer dröja till nästa år.

Om demokraterna tar över majoriteten i representanthuset, vilket de flesta analyser pekar på, kan det omförhandlade avtalet stöta på hinder och mötas av krav på förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista