Kritik mot utredning av polisskott

Det tog för lång tid innan utredningen av polisens dödsskjutning av en 20-årig taxirånare utanför Eskilstuna flyttades från Eskilstunapolisen, anser den internutredare som nu sköter fallet. De första tolv timmarnas utredning sköttes av Eskilstunapolisen, alltså av arbetskamrater till den polis som sköt det dödande skottet.
–Det kan ju verka som om man utreder sig själv, säger kriminalkommissarie Johnny Stammarnäs. Det var kring midnatt natten mot söndag som den 20-åriga mannen sköts till döds utanför Eskilstuna. Mannen hade rånat och stulit en taxibil i Strängnäs och sedan kört till Eskilstuna där polisen upptäckte den eftersökta. Polisen har sedan varit mycket förtegen om vad som hände och vill nu inte alls bekräfta eller förneka om mannen var beväpnad eller ej. En polisman är delgiven misstanke om vållande till annans död. Det har vid tidigare tillfällen framkommit kritik mot att den lokala polisen utreder eventuella brott som begåtts av den egna personalen. En nyligen tillsatt statlig utredning ska titta på tillsynen över polis och åklagarämbetena och då också titta på vem som ska utreda eventuella brott begågna av polisen. Men den utredningen väntas inte bli klar före årskiftet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".