Hockeyn tar krafttag mot hjärnskakningar

1:44 min

Efter att hjärnskakningar inom ishockeyn har blivit ett växande problem väljer nu Svenska ishockeyförbundet att sätta fokus på frågan.

Andelen hjärnskakningar har blivit fler och spelare tvingas sluta på grund av skadorna och nu ska förbundet jobba för att göra hockeyn till en säkrare sport.

– Det här är inte bara ett elitproblem. Det finns även bland lägre ligor, juniorer och inom damhockeyn. Vi behöver ta ett samlat grepp runt de olika erfarenheter och kompetenser som finns i landet, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

Enligt Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin vid Luleå tekniska universitet har andelen hjärnskakningar hos svenska elithockeyspelare ökat från fyra procent i slutet av 70-talet till 15 procent idag. En sammanställning som Tegner har gjort visar också att ett 80-tal spelare på olika nivåer har fått lämna hockeyn sedan 2010 på grund av hjärnskakning.

Men nu ska skadorna bli färre genom Svenska ishockeyförbundets satsning, hela vägen från ungdomssidan till elitspelaren berättar Anders Larsson.

– Allt från utbildningsinsatser, regelfrågor och medicinsk kompetens. Svensk hockey ska sätta den här frågan högst upp på agendan inom alla nivåer.

Förhoppningen är också att få en bättre bild av hur stort problemet är. Det finns idag inte så mycket kunskap utanför elitspelarnas verksamhet säger Anders Larsson som även lyfter attityder och respekt för motspelaren som en viktig pusselbit för att minska risken för svåra skador.

– Synen på varandra och respekten för varandra på isen är otroligt viktiga fundament när vi pratar hjärnskakningar, säger Anders Larsson.

En hjärnskakning kan få konsekvenser som koncentrationssvårigheter, kronisk huvudvärk, ljuskänslighet och humörsvängningar.

Professor Yelverton Tegner som säger att han varje vecka får brev med frågor om hjärnskakningar vill gå så långt att han vill ta bort tacklingar för ungdomsspelare under 18 år. Han menar att spelarna först då har ett bättre konsekvenstänk men också mer jämlika fysiska förutsättningar än under tillväxtperioden, vilket kan minska skaderisken.

Anders Larsson ordförande vid Svenska ishockeyförbundet menar att det inte alltid är ojusta tacklingar som bidrar till en hjärnskakning. I damhockeyn som inte tillåter tacklingar förekommer det ändå säger han och menar att målet nu är att göra allt för att minimera riskerna inom hockeyn.

– Hockeyn är en säker sport men allting kan hända. Vi som jobbar på ledande positioner måste alltid gör allt för att minimera skaderisken för spelare på alla nivåer, säger Anders Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista