”Hennes vittnesmål har gett offren ett ansikte”

1:00 min

En av fredspristagarna är den yazidiska människorättskämpen Nadia Murad som själv utsatts för terrorsekten IS grymheter när hon hölls som sexslav i Mosul. Hennes vittnesmål har gett offren ett ansikte, rapporterar vår korrespondent.

I augusti 2014 kidnappades Nadia Murad av terrorsekten IS. Samhällen och byar runt Sinjarberget tömdes på folk, männen dödades, kvinnor och unga flickor kidnappades som sexslavar.

Nadia Murad förlorade bröder och andra anhöriga. Hon fördes till Mosul där hon våldtogs, hotades, misshandlades och torterades men hon lyckades fly och ta sig ut från de då IS-kontrollerade områdena.

Väl i säkerhet vittnade hon om sina upplevelser. Hon reser runt i världen och talar inför makthavare, hon blev den första själv utsatta att tala inför FN:s säkerhetsråd om människohandel.

Hon har sedan dess utsetts till FN:s första goodwillambassadör för "värdighet för de som överlevt trafficing".Hennes vittnesmål har satt ljuset på IS grymheter men också på offren.

Hon har gett offren ett ansikte, hon har brutit stigmat.

I en kultur där våldtäktsoffer inte sällan stöts bort från samhällen och familjer har Nadia Murad med sina brutalt ärliga vittnesmål gjort det accepterat att vara offer. Hon har stor del i att torterade, våldtagna, förnedrade kvinnor fått återupprättelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista