Deltog inte – ändå är kontroversielle Bolsonaro i centrum

1:54 min

I Brasilien hölls igår den sista debatten inför valet på söndag – men den ledande presidentkandidaten Jair Bolsonaro valde att inte delta och gav istället en enskild intervju.

Jair Bolsonaro var inte själv närvarande – men han stod ändå i fokus för gårdagens valdebatt på brasiliansk TV.

– Demokratin är i fara om Bolsonaro väljs till president, och utan demokrati har vi inga rättigheter, sa Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad, som också attackerade Bolsonaros ekonomiska politik.

– Bolsonaro vill ta bort den 13 månadslönen inför jul och han vill att fattiga ska betala mer skatt, sa Fernando Haddad, som ligger tvåa i opinionsmätningarna efter Jair Bolsonaro. Troligen blir det de två som går vidare till en andra valomgång den 28 oktober.

Bolsonaro knivhöggs under ett kampanjmöte för en månad sen och var därför inte närvarande på debatten. Hans rivaler anklagar honom för att försöka smita undan kritiska frågor, en misstanke som bara förstärktes av att Bolsonaro samtidigt gav en enskild intervju till en konkurrerande TV-kanal, där han fick lägga ut texten helt oemotsagd.

– Vänstern vill splittra fattiga och rika, söner och fäder. De har förbjudit föräldrar att slå sina barn, fast alla vet att det ibland är nödvändigt, sa Jair Bolsonaro, som hävdade att medierna utmålar honom som homofob, rasist och sexist.

Han upprepade också sina förslag om att liberalisera Brasiliens vapenlagar och sänka straffåldern för att bekämpa brottsligheten, idéer som bidragit till hans popularitet.

I de senaste opinionsundersökningarna får Bolsonaro 31% av rösterna, mot Fernando Haddads 21%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista