Höll kvinnor fångna – nu kom domen mot paret som misshandlat två till döds

1:33 min

Under fredagen föll domarna i en av de mest omskakande våldsbrottsrättegångarna i Tyskland. Paret förnedrade och höll kvinnor fångna i deras hem.

13 respektive 11 års fängelse blev straffen för kvinnan och mannen som under flera års tid misshandlat och förnedrat flera kvinnor som de höll fångna i sitt hem. Två kvinnor dog till följd av misshandeln.

När vidrigheterna som pågick i den oansenliga gråputsade villan i en småstad västra Tyskland, började avslöjas för drygt två år sedan, då kom det snart att kallas horror-huset i Höxter.

Paret som i tyska medier namnges med sina förnamn, Angelika och Wilfried, lockade under flera års tid kvinnor med hjälp av kontaktannonser. Där utlovades varaktiga förhållanden, men det som väntade var förnedring och våld.

Kvinnorna avverkades en efter en, hölls fångna, fastkedjade i källaren. De blev slagna, brända, bitna vid minsta avsteg från de minutiösa förhållningsreglerna. Att inte titta mannen i ögonen eller att tala otydligt räckte för att utlösa en våldsorgie.

Paret valde särskilt ut kvinnor med dåligt självförtroende och få sociala kontakter till sina underdåniga offer. Två överlevde inte. En kvinna som avled styckades och brändes, askan ströddes ut på gatan när snöröjningsbilen passerade och sandade vägarna.

De avslöjades i samband med att deras bil gick sönder och de måste kalla på hjälp. I bilen fanns deras dåvarande offer, en kvinna i mycket dåligt skick som fördes till sjukhus där hon avled av sina skador. Vårdpersonalen tillkallade polis och därefter rullades hela historien upp. Först då vågade tidigare utsatta kvinnor träda fram.

De första antagande om en dominant man som själv kontrollerade och förtryckte kvinnorna har under rättegången förändrats dramatiskt allt eftersom det visade sig att båda var delaktiga och kvinnan den mest pådrivande.

Hon beskrivs som intelligent men i fullständig avsaknad av empati medan mannen har en mycket låg intelligenskvot och inte har förstått konsekvenserna av sitt handlande. Hon döms till 13 års fängelse, han till 11 år i sluten psykiatrisk anstalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista