Kritiker: Bojkotta omröstningen om samkönade äktenskap

2:21 min

I helgen folkomröstar rumänerna om att genom en grundlagsändring förbjuda samkönade äktenskap. Bland de som går och röstar väntas många säga ja till förslaget. Motståndarna däremot manar till bojkott.

– Ja, jag ska rösta och jag kommer att trycka på ja-knappen, säger Janut Baditoiu, student vid ett universitet i Bukarest.

– Det är för vår befolknings skull. Och hur ska jag förklara för mina framtida barn om de får syn på två män som kysser varandra?

– Det är inte ok, säger Januts men blir emotsagd av Larisa Lupasku som står intill. Hon tänker inte delta i folkomröstningen.

– Jag är för att män kan vara med män och kvinnor med kvinnor. Det är fel att rösta om kärlek, säger hon.

Enligt rumänsk civilrätt är samkönade äktenskap inte heller i dag tillåtna. Men genom att också skriva in i grundlagen att ett äktenskap bara kan ingås mellan en man och en kvinna vill förespråkarna sätta stopp för att det kan bli annorlunda i framtiden.

Folkomröstningen är ett medborgarinitiativ men har också stöd bland de största rumänska partierna. Homosexualitet i Rumänien avkriminaliserades helt först 2001, det var ett av villkoren för ett rumänskt EU-medlemskap. Så sent som på 90-talet sattes människor i fängelse för sin sexuella läggnings skull.

Valkampanjen har kritiserats för att svartmåla människor med annan sexuell läggning och för att sprida rena lögner. Organisationer som arbetar för HBTQ-frågor i Rumänien har vittnat om fler fall av hat och hot sedan frågan om en folkomröstning började diskuteras. För att resultatet ska godkännas krävs minst 30 procents valdeltagande.

Sjuksköterskan och Bukarestbon Monica Cerasela tänker rösta för en grundlagsändring.

– Det här är vår mentalitet och det finns en risk att barnen annars blir traumatiserade i framtiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista