Brokig skara utmanarpartier söker inflytande i Lettland

1:10 min

Få sakfrågor har dominerat valrörelsen, istället är den stora frågan hur alla nya utmanare kan påverka den sittande koalitionsregeringen.

– Det här valet verkar handla mer om nya partier versus de etablerade regeringspartierna, säger Iveta Kažoka på den lettiska tankesmedjan Providus.

Enligt henne finns det fler partier än någonsin som försöker vinna mandat i parlamentet: Av de 16 partier som deltar i valet bedömer Kažoka att åtta till nio har realistiska chanser. De nya utmanare består av en brokig skara, bland dem populistiska rörelser och grupperingar som har fört kampanj med vissa frågor i fokus.

Den nuvarande koalitionsregeringen som kan beskrivas som mitten-höger består av tre partier: Nya Enighet, Nationella Alliansen och De gröna och böndernas förbund. Enligt Kažoka skulle det vara överraskande om regeringspartierna får över 50 procent av rösterna och kan fortsätta.

Hon säger att det blir en utmaningen att bilda Lettlands nästa regering.

– Jag skulle till och med säga att det kan bli omöjligt för partierna att bilda en ny regering, orsaken är att de är så splittrade. Jag tror att vi snarare kommer att se en instabil regering i stil med de vi hade på 1990-talet, än de vi sett under de senaste tio åren.

Hon säger att förtroendet för politiker är lågt i Lettland jämfört med andra EU-länder. Det låga förtroendet slår hårt mot den sittande regeringen, enligt henne:

– En av de största orsakerna till att regeringspartierna får kämpa just nu trots att utsikterna ser rätt bra ut, är det låga förtroendet för politiker i Lettland. Det är ett stort problem. Det har blivit lite bättre men inte tillräckligt för att väljarna skall rösta på de sittande politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista