Domstol: Polis skyldig till mord på svart tonåring

1:17 min

I Chicago har en domstol funnit att en vit polis är skyldig till ett uppmärksammat mord på en afroamerikansk tonåring i Chicago 2014.

Juryn dömde polisen Jason Van Dyke för mord av andra graden, en något lindrigare mordrubricering. Han fälldes också på 16 ytterligare punkter.

Det var i oktober 2014 som han sköt 17-åringen Laquan McDonald till döds med 16 skott. Van Dyke har hävdat att McDonald utgjorde ett hot eftersom han bar kniv men en video visar hur McDonald skjuts när han går bort från poliserna och att flera av skotten träffar honom när han redan ligger ned på gatan.

När videon offentliggjordes ledde den till omfattande protester över hela landet och en diskussion om polisiärt övervåld mot framför allt afroamerikaner. Fallet ledde också till en granskning av Chicagopolisen och att stadens polischef avskedades.

Inför beslutet hade tusentals extrapoliser kallats in för att stoppa eventuella nya upplopp, efter utslaget uttryckte många aktivister lättnad över att rättvisa skipats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista