Val i Bosnien-Hercegovina – men ingen framtidstro

2:09 min

I dag hålls parlaments- och presidentval i Bosnien-Hercegovina.
Valet beskrivs som viktigt för landets väg framåt, men bland många bosnier är uppgivenheten och missnöjet stort.

– Jag tycker inte om politiker, kanske går jag till vallokalen och förstör min röstsedel, säger Neira Obhodjas, som studerar mikrobiologi i Sarajevo.

Bredvid på en parkbänk sitter hennes pojkvän Haris Isaković, aktiv i ett av de styrande partierna, Partiet för demokratisk aktions ungdomsorganisation, mest eftersom hans pappa är aktiv i partiet. Själv tänker Haris Isaković inte engagera sig politiskt mer än nödvändigt.

– Alla här hatar politiker och jag vill inte bli hatad, säger han.

Drygt 20 år sedan krigsslutet står Bosnien-Hercegovina fortfarande och stampar, låst i ett komplicerat politiskt system där alla de tre stora folkgrupperna: bosniakerna, de bosniska muslimerna, kroaterna och serberna ska ha lika mycket att säga till om.

När det kommer till arbetslöshet och korruption ligger man i topp i Europa och i brist på framtidsutsikter väljer många att lämna landet.

Men i stället för att ta tag i de verkliga problemen anklagas landets politiker för att snarare försöka vinna väljare genom att hålla krigsretoriken från 90-talet vid liv. Den bosnienserbiske ledaren Milorad Dodik till exempel, som kandiderar till presidentposten i landet, är öppen med sitt mål om att på fredlig väg kapa banden mellan den Bosnienserbiska republiken och övriga Bosnien-Hercegovina.

Ljubica Hodžić, på besök i Sarajevo för att ta hand om sitt barnbarn medan lärarna strejkar, säger att om något litet bra kommer ut av det här valet så får man vara nöjd.

– Jag stöder Bosnien-Hercegovinas strävan mot ett framtida EU-medlemskap, men med våra politiker lär det ta mycket lång tid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista