"Ska kämpa för höga ambitioner"

1:51 min

När EU:s miljöministrar träffas nästa vecka kommer Sverige driva linjen att koldioxidutsläppen ska halveras till år 2030 säger miljöministern Karolina Skog.

– Sveriges förslag är att vi ska ha mål på 50 procents sänkning till år 2030. Jag konstaterar att en majoritet av länderna för närvarande driver 40 procent, vilket är högre än både kommissionens och ordförandeskapets förslag. Det blir spännande att se hur det går. Men jag kommer att kämpa för höga ambitioner, säger Karolina Skog.

Från bilar och transporter fortsätter koldioxidutsläppen att öka. Att bryta den trenden är nödvändigt för att hejda klimatförändringar. Tidigare i veckan enades EU-parlamentet om att personbilars klimatutsläpp ska minska med 40 procent till år 2030, alltså en högre ambition än EU-kommissionens ursprungsförslag.

Sverige vill höja ambitionen lite till inför ministrarnas möte på tisdag Men länderna är oeniga, vissa vill se att utsläppen sänks ännu mer, medan andra, framförallt biltilverkar-länder , vill ha lägre krav, däribland Tyskland, som stöder 30 procent.

– Hur Tyskland kommer agera kommer vara väldigt viktigt. Därför kommer jag vara aktiv och prata med kolleger inför rådsmötet för att se hur vi kan få en tydlig majoritet för ambitiösa målsättningar, säger Karolina Skog.

I EU-nämnden var Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet emot beslutet, fast av skilda skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista