50 döda i oljeexplosion i Kongo

0:25 min

Omkring 50 personer har omkommit i en brand i samband med en trafikolycka med en tankbil i Kongo-Kinshasa, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer. Ytterligare runt 100 har skadats.

Olyckan inträffade på motorvägen mellan huvudstaden Kinshasa och hamnstaden Matadi, i höjd med staden Kisantu, som ligger omkring tolv mil väster om Kinshasa. Tankbilen, som var lastad med olja, krockade med en buss, enligt källor till den lokala nyhetssajten Digital Congo.

– Vi sörjer de omkring 50 döda. Det finns även omkring 100 personer med andra gradens brännskador, säger viceguvernören i provinsen Central, Atou Matubuana Nkuluki.

Bilder som publicerats i lokala medier visar hur den utbrända tankbilen vält och lagt sig på sidan på en grusväg. Andra bilder visar kraftig rök som stiger från vraket efter olyckan. Enligt FN-radiostationen Okapi spred sig branden snabbt till omkringliggande byggnader, som slukades av lågorna.

Landets vice premiärminister José Makila leder en delegation som lämnat huvudstaden Kinshasa för att ta sig till olycksplatsen, enligt lokala myndigheter, skriver den kongolesiska nyhetssajten Actualité.

Vägarna i det centralafrikanska landet är ökända för sitt undermåliga skick efter år av krig och bristande underhåll.

Sommaren 2010 dödades omkring 230 personer när en oljetankbil välte och exploderade i provinsen Syd-Kivu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista