Frankrike kräver svar om försvunne Interpolchefen

1:24 min

Franska myndigheter har i dag formellt bett Kina om information rörande chefen för Interpol. Samtidigt får polischefens fru polisskydd i Frankrike.

Efter uppgifterna om att chefen för den internationella polisorganisationen Interpol, Meng Hongwei, försvunnit i samband med en resa i hemlandet Kina har polischefens fru nu fått polisskydd i Frankrike.

Enligt det franska inrikesdepartementet har hon utsatts för hot, både via telefon och via sociala medier.

Hongwei, som är kinesisk medborgare, har inte synts till sen i slutet av september då han lämnade Lyon i Frankrike, där Interpol har sitt högkvarter, för att resa till Kina.

En polisutredning kring hans försvinnande pågår och franska myndigheter har nu formellt bett Kina om information om den försvunne polischefen. Men de kinesiska myndigheterna har inte kommenterat ärendet. Interpolchefen är även biträdande minister för offentlig säkerhet i Kina.

Han föremål för en brottsutredning i hemlandet, enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post och "fördes bort" för förhör "så fort han landade i Kina", enligt tidningens källa. Det är okänt vad han misstänks för.

Al Jazeera rapporterar om att allt som skrivs om honom på kinesiska sociala medier raderas. Vilket skulle kunna peka på hur känsligt ärendet är i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista