Allt dyrare att hyra bostad i andrahand

2:13 min

Andrahandshyrorna fortsätter att stiga. I Stockholm kan hyran för en etta i en bostadsrätt bli 13 000 kronor.

Malin Bjelke har flyttat runt med sin sambo i andra hand under några år. Första boendet var på Södermalm i Stockholm.

– Det var en större lägenhet med flera rum och vi delade två personer på ett rum på 16 kvadrat. Och delade kök och badrum med fem andra. Och det betalade vi 8 000 för, säger hon.

Hela 8 000 kronor för det boendet var definitivt inte prisvärt, anser hon. 

I Stockholm ligger den genomsnittliga andrahandshyran för en bostadsrätt med ett rum på runt 13 000 kronor.

Motsvarande siffror för Göteborg är 7 400 och för Malmö 6 800 kronor.

En ny rapport från statliga Boverket visar att andrahandshyrorna för hyresrätter stigit ungefär 60 procent mellan 2009 och 2017, medan andrahandshyrorna för en bostadsrätt stigit med över 80 procent.

Jämför man andrahandshyran för en uthyrd bostadsrätt med vad en likadan lägenhet skulle kosta för den som fått hyra i första hand, så är det dubbelt. 
 
Hyresgästföreningen säger att de sett exempel på att folk tar vad de kan få - affärslokaler, källarlokaler - och på de villkor som ges, till exempel jättekorta kontrakt. I grund och botten är handlar det om en bostadsbrist som politikerna måste lösa. 

Att folk inte kan bo bra nära jobben drabbar även arbetsmarknaden, anser Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

– Vad har man för val i den här bostadsbristen? Man tar de lägenheter och hyror som finns. Jag tycker verkligen att det här är en klassfråga, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista