Litet hopp om att hitta överlevare i Indonesien

2:09 min

I Indonesien har sökandet efter överlevande, efter jordskalven och tsunamin för över en vecka sedan, övergått i arbetet med att hitta kropparna efter de hundratals man tror ligger under rasmassorna.

I kvällsmörkret står en ensam grävmaskin på toppen av vad som ser ut som en grushög, men det är rasmassorna av Hotell Roa Roa i de centrala delarna av Palu. Här har man hittat drygt 20 kroppar efter omkomna i spillrorna efter det som en gång var en åttavåningsbyggnad.

Räddningsarbetarna står samlade i en halvmåneformad grupp och tittar ned i det svarta hålet som grävmaskinens strålkastare lyser upp. De blir extra vaksamma när grävmaskinisten försiktigt lyfter upp en stor sängmadrass som är genomborrad av armeringsjärns.

Det kan finnas en kropp i närheten av madrassen. Men inte heller den här gången hittar man något. Det ligger en tät stank av förruttnelse och alla bär skyddsmask för att stå ut.

Det är ett tidsödande jobb att röja i rasmassorna.

Agus Hariono är chef för teamet från Nationella räddningsmyndigheten som gräver i rasmassorna. De var bland de första som anlände till Palu för att söka efter överlevande. Nu har de jobbat i över en vecka.

Han säger att det är ett farligt jobb för berget av rasmassor är väldigt instabilt.

Jobbet går sakta eftersom de måste vara försiktiga när de gräver.
Teamet består av 12 experter och dem kommer fortsätta jobba så länge det behövs för att hitta möjliga överlevande och kroppar.

De Indonesiska myndigheterna sa under lördagen att man har planer på att inte gräva fram dödsoffer från ett stort område som heter Balaroa i utkanten av Palu. Där tror man att det kan vara så många som tusen personer som ligger begravda.

Balaroa bestod av flera områden med hyreshus som nu är raserade och är täckta av ett tjockt lager med hård lera. Leran har stelnat i värmen och det skulle kunna ta upp till fem månader att gräva fram alla kroppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista