Blandade känslor när Kavanaugh tar plats i HD

1:40 min

Den sexövergreppsanklagade domaren Brett Kavanaugh svors inatt svensk tid in som domare i USA:s högsta domstol efter att ha blivit godkänd i senaten. Men bland de tusentals demonstranter som protesterat utanför kongressen var besvikelsen stor.

– Jag sörjer att det inte verkar spela någon roll att kvinnor träder fram och och berättar om sexuella övergrepp, säger Angelica Anderson som har kommit hit för att demonstrera mot Brett Kavanaugh. En bit bort står Will Fagen mitt i en liten grupp som är av en annan åsikt.

– Jag är glad att han blev godkänd och att man faktiskt räknas som oskyldig tills motsatsen bevisas, säger han som tycker att övergreppsanklagelserna mest verkar ha varit del av en smutskastningskampanj.

Synen på Brett Kavanaugh delar amerikanerna. Bland demokrater var han kontroversiell långt innan övergreppsanklagelserna på grund av sin syn på exempelvis abort och rätten att bära vapen. Republikaner däremot uppskattar hans konservativa sätt att tolka lagen och pekar på hans gedigna bakgrund och kunskap.

Med Brett Kavanaugh som nionde domare i USA:s högsta domstol har president Donald Trump levererat på ett viktig vallöfte, inte minst till sina kristna väljare - sammansättningen i domstolen blir härmed mer konservativ vilket väntas få stora följder under många år framöver eftersom domarna sitter på livstid.

Studenten Carly Miller tycker det känns tungt att senatorerna, där många tillhör en mycket äldre generation och därmed har andra värderingar, tar beslut om något som påverkar ungas framtid.

– Det är svårt att se hur de skulle kunna representera oss, det känns inte som de gör det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista