"Tyska rättsväsendet tar inte högerextremism på allvar"

2:34 min

Debatten om rättsväsendet och högerextremismen har åter blossat upp efter att tyska medier rapporterat att antalet dödsoffer till följd av högerextremt våld är betydligt högre än den officiella statistiken visar.

Inför firandet av den tyska nationaldagen avslöjades en ny högerextrem terrorgrupp i staden Chemnitz i östra Tyskland. Enligt federala åklagaren kallar sig gruppen Revolution Chemnitz, efter staden som blev skådeplats för stora högerextrema manifestationer efter mordet i slutet på augusti, som två män från Syrien och Irak misstänks för.

Hittills har åtta män häktats, misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrororganisation. De är alla kända sedan tidigare från nynazistiska kretsar och bland fotbollshuliganer. I avlyssnad kommunikation talar de om att ändra Tysklands historia med våld.

Migranter, politiker och politiskt oliktänkande ska ha varit deras målgrupper. För tre veckor sedan misshandlade de flera utländska personer i Chemnitz. Enligt åklagaren var det tänkt som en slags förberedelse inför misstänkta attentatsplaner på nationaldagen den 3 oktober.

Avslöjandet blåser nytt liv i diskussionen om det tyska rättsväsendet inte tar hotet från högerextremister på allvar. Den nynazistiska terrorgruppen NSU är ett exempel som fortfarande inte har utretts i grunden. Under loppet av flera år mördade NSU-medlemmarna tio personer, en polis och nio män med utländsk bakgrund och polisen förnekade konsekvent att det kunde finnas politiska motiv.

Att det fortfarande finns en utbredd ovilja eller oförmåga att se tecknen på politiskt motiverat våld, visar en sammanställning som ett antal tyska medier gör gemensamt sedan flera år tillbaka. Enligt den finns det entydiga bevis för att minst 169 människor har dödats av högerextremister sedan den tyska återföreningen.

Den officiella statistiken anger knappt hälften så många, 83 dödsoffer till följd av högerextremt våld sedan 1990.

Efter medierapporten har flera delstater beslutat att granska tidigare våldsbrott, där det kan finnas anledning att definiera om dem som politiskt motiverade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista