Balaroa helt begravd under jord och lera

2:28 min

I Palu på den indonesiska ön Sulawesi börjar nu omfattningen av skadorna efter jordskalven och tsunamin klarna. Över 5000 personer saknas fortfarande. I utkanten av Palu ligger stadsdelen Balaroa som är helt begravd under jord och lera.

Det svårt att förstå att det har legat en stadsdel med flera tusen invånare här. Det enda man ser är delar av hus som sticker upp huller om buller ur marken, rapporterar Ekots utsände.

Här låg det en välmående del av Balaroa med bostadshus, skolor och moské som nu är söndertrasade och begravda under lera.

Innan skalvet pulserade det av liv här. Nu är det tyst, det enda som hörs är ljudet från räddningsarbetare som sakta gräver sig fram i den allt hårdare leran under en brännande sol och i den 35-gradiga värmen.
53-åriga Nyria står tillsammans med fyra andra kvinnor i skuggan under ett av de få träd som finns kvar och blickar ut över förödelsen. Hon pekar mot där hon tror hennes ligger under leran och rasmassorna.

– Vi har förlorat precis allt. 

Jordskalven satte igång en kedjereaktion längs kullarna i Balaroa. När skalvet kom började den nedre delen av kullen långsamt glida ner. Strax efter kom husen på den övre delen av kullen i mycket högre hastighet och begravde den undre. Det gjorde i sin tur att marken nedanför gav vika och sjönk under trycket av alla massor som kom ned dundrande.

– Det var som en stor mixer. Marken blandades med vatten som kom upp ur underjorden och fick en yta stor som en fotbollsplan att röra sig runt runt och begrava allt i sin väg, berättar 53-årige Asran.

Han och grannen Nyria hoppas nu på att de ska få hjälp av myndigheterna eller någon annan till ett nytt hem.

I går sa de indonesiska myndigheterna att man har planer på att inte gräva fram dödsoffren från Balaroa. I stället vill man förklara hela området som begravningsplats.

Samtidigt fortsätter hjälpen att strömma in till området runt den värst drabbade staden Palu på norra delen av ön Sulawesi. Nu finns det snart ett trettiotal internationella räddningsteam här som hjälper till i sökandet efter kvarlevorna av de försvunna. Flera team koncentrerar sig på att ge sjukvård, och man säger nu att man måste ha hit fler traumaspecialister eftersom många av de drabbade fortfarande är i djup chock över det som hänt här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista