Proryska partiet valsegrare i Lettland

0:28 min

I Lettland står de proryska partiet Harmoni som segrare före populistpartierna i gårdagens parlamentval med runt 20 procent, rapporterar AFP.

Lettlands styrande mitten-höger-koalition har förlorat sin majoritet. Harmoni fick 19,9 procent av rösterna och blev därmed fortsatt största parti. Näst störst blev KPV LV med 14,1 procent, och det liberala Nya konservativa partiet kom på tredje plats med 13,6.

Landet har länge präglats av korruption och penningtvättskandaler, inte minst kring centralbankschefen Ilmar Rimsevic. De två relativt nya partierna KPV LV och Nya konservativa partiet har båda lovat ta krafttag mot korruptionen vilket kan förklara deras framgångar i valet.

Harmoni, som stöttas av en stor rysktalande befolkning i landet, har tidigare haft svårt att hitta samarbetspartners. Hur en ny regering kommer att se ut är dock mycket oklart, och politiska experter befarar att det kan ta veckor eller månader innan regeringsförhandlingarna är klara.

Lettland utgör den yttre östra gränsen för både EU och Nato, vilket gör att landets politiska situation och potentiella förflyttning mot Kreml är intressant för hela Europa. Harmoni har dock på sistone försökt ändra partiets image i riktning mot ett Nato- och EU-vänligt, västerländskt socialdemokratiskt parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista