Lettiska regeringspartierna förlorade stort

1:04 min

I Lettland har den sittande koalitionsregeringen förlorat sin majoritet medan ett tidigare isolerat pro-ryskt parti återigen ser ut att bli störst.

Partiet Harmoni ser ut att förbli det största partiet i Lettland med cirka 20 procent av rösterna.

Men precis som tidigare bedöms partiet ha en stor utmaning i att hitta tillräckligt stöd i de andra partierna, på grund av sin pro-ryska profil, för att kunna bilda en regering.

Partiet har satsat på en ny image och vill profilera sig som ett västerländskt socialdemokratiskt parti som står bakom relationen till såväl EU som Nato.

Men ett alternativ som nu lyfts fram är att Harmoni skulle bilda regering med de partier som kom tvåa och trea. Det är KPV LV som beskrivs som populistiskt samt Nya Konservativa som driver en anti-korruptionsagenda. Bägge partier fick cirka 14 procent av rösterna.

Regeringspartierna uppskattas ha förlorat nästan hälften av sitt stöd. Mitten-högerregeringen består av de tre partierna Nya Enighet, Nationella Alliansen och De gröna och böndernas förbund och de fick alltså inte förnyat förtroende.

Tvärtom verkar många vara ordentligt trötta på den nuvarande politiken som förs och vill ha något nytt.

Det nya parlamentet kommer att bestå av sju partier och koalitionsförhandlingarna kommer sannolikt att dra ut på tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista