Journalists försvinnande kan leda till storpolitiska förvecklingar

2:28 min

Saudiarabiens kanske mest kände journalist, Jamal Khashoggi, är försvunnen sedan två dygn. Khashoggi är skarpt kritisk till den saudiske kronprinsen Mohamed bin Salman, MBS. Han har levt i exil sedan MBS tog makten i kungadömet.

Strax efter lunchtid i tisdags gick den kände dissidentjournalisten Jamal Khashoggi in på det saudiska konsulatet i Istanbul och har enligt uppgift inte kommit ut därifrån ännu.

Utanför väntade hans fästmö med journalistens båda mobiler som inte fick medföras in. Efter ett par timmar larmade hon turkisk polis som hävdar att Khashoggi är kvar inne på konsulatet, medan Saudiarabien hävdar att lämnat området.

Mysteriet med den försvunne dissidentjournalisten kan få storpolitiska förvecklingar och fördjupa sprickan mellan Turkiet och Saudiarabien. Och bland journalister och den saudiska oppositionen växer oron att Khashoggi kan ha förts till Saudiarabien i något slags kidnappningsaktion som för tanken till Libanons premiärminister Saad Hariri och de saudiska affärsmän och prinsar som satt gripna på Ritz Carlton förra hösten.

Jamal Khashoggi, som fyller 60 nästa vecka, är en av Saudiarabiens främsta journalister, under många år en välinformerad uttolkare av kungahuset, även tidvis dess rådgivare. Men sedan den unge kronprinsen, Mohamed Bin Salman, lade under sig makten i Saudiarabien, har Khashoggi levt i exil och i tidningar som Washington Post kritiserat bland annat kriget i Jemen, kronprinsens framtidsplaner, och gripandet av aktivister.

Inför slopandet av förbudet mot kvinnlig bilkörning i somras skrev Khashoggi att saudier förväntas ösa beröm över kronprinsen och applådera hans sociala reformer utan att nämna alla de saudiska pionjärer som ägnat sina liv åt att slåss för dessa rättigheter. I samband med att körförbudet hävdes i somras greps en rad kvinnliga aktivister i Saudiarabien. 

Khashoggi ska ha varit orolig när han gick in på det saudiska konsulatet i tisdags. Hans ärende var privat, han behövde papper på att han var skild för att kunna gifta sig med sin turkiska fästmö. Enligt uppgift har den turkiska polisen kunnat konstatera att Khashoggi inte synts lämna konsulatet i någon övervakningskamera, men han kan ha förts ut i någon av de diplomatbilar som lämnat området.