Oro efter uppgifter om att journalist mördats

2:50 min

Pressfrihetsorganisationer uttrycker bestörtning efter uppgifterna om att den saudiske exiljournalisten Jamal Khashoggi mördats vid ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

Turkiska polisen utgår från att Khashoggi mördades inne på beskickningen, enligt källor.

"Om de turkiska rapporterna om att den i USA bosatte Washington Post-journalisten @jamalkhashoggi dödats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul bekräftas så skulle det utgöra ett fasansfullt, djupt beklagligt och fullständigt oacceptabelt angrepp på pressfriheten", skriver den Paris-baserade pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser i ett inlägg på Twitter.

Även den New York-baserade organisationen Kommittén för att skydda journalister, CPJ, uttrycker oro, och kräver svar från regeringen i Riyad.

"De saudiska myndigheterna måste omedelbart ge en fullständig, trovärdig förklaring till vad som hände Khashoggi inne på landets beskickning", skriver CPJ:s biträdande chef Robert Mahoney i ett uttalande.

Jamal Khashoggi, som skriver regelbundet för Washington Post, begav sig i tisdags till det saudiska konsulatet i Istanbul. Enligt hans flickvän skulle Khashoggi skaffa fram dokument inför deras kommande bröllop, men han kom aldrig ut från byggnaden, och har sedan dess inte setts till.

Turkiska polisen har enligt källor till nyhetsbyråerna AFP och Reuters samt tidningen Washington Post kommit fram till att Khashoggi sannolikt mördades inne på konsulatet.

– Utifrån tidiga resultat av utredningen tror polisen att journalisten dödades av ett särskilt utsänt team, som lämnade Istanbul samma dag, säger en anonym regeringskälla till AFP.

Den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA har skickat ut ett telegram där en icke namngiven tjänsteman på konsulatet förnekar rapporterna.

"Tjänstemannen nekar bestämt till de här grundlösa anklagelserna", skriver SPA, som hävdar att en grupp saudiska utredare bistår lokala myndigheter i utredningen.

Khashoggis turkiska flickvän skriver på Twitter att hon inte kan tro på uppgifterna om att hennes fästman är död.

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter det att prinsen Mohammed bin Salman, allmänt känd som MBS, utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen Al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan al-Saud, men enligt egen utsago blivit förbjuden att fortsätta sedan han försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har också kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen.