Svensk industri ska göras världsledande

Nio miljarder kronor satsas på att Sverige ska bli världsledande inom en rad branscher och forskningsområden. Gruppen Framtid för Svensk Industri har som mål att förstärka svensk industri och se till att jobben blir kvar i Sverige.
Under fem år ska 1,8 miljarder om året satsas på tre branscher: fordonsindustri, IT-telekom och läkemedelsindustrin och fyra forsknignsområden: bio och nanoteknik, biokompositer och mineralteknik. Konkreta förslag Förslagen är konkreta och innehåller bland annat satsningar på en världsledande utbildning i industridesign i Umeå, nya proffesurer inom mineralteknik i Luleå, forsknings och utvecklingsprogram och möjlighet till ett så kallat basår för den som börjar på högskola eller universitet. Befästa industrin Målet är att befästa och förstärka svensk industris ställning och därigenom se till att industrin liksom jobben blir kvar i Sverige. Gruppen består av ledande företrädare för fack och företag och bakgrunden till att gruppen bildades är utflyttningen av huvudkontor och jobb från Sverige. Utveckla idéer Grunden i förslaget är att kunskap och idéer måste utvecklas och tas tillvara bättre än idag framförallt på de områden där Sverige redan är ledande om konkurrenskraften och tillväxten ska öka. Utveckla innovationssystem Den största satsningen i förslaget görs på på att utveckla så kallade innovationssystem som stöder utveckling av nya produkter och produktionsprocesser. Till det ska i stort sett hälften av de nio miljarderna användas. Innovationspolitiken under statsministern Innovationspolitiken ska enligt förslaget hanteras av en beredning direkt under statsminsitern. Gruppen har under sitt fem månader långa arbete haft flera kontakter med regeringen som väntas satsa fem av de nio miljarderna.
Pia Lille, arbetsmarknadsreporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista