Ny forskning ska kartlägga fenomenet sugardejting

2:24 min

Två forskare har fått 3,5 miljoner av i statligt forskningsstöd för att studera "sugardejting". Alltså när företrädesvis äldre män och unga kvinnor träffas, och männen i utbyte mot gåvor får umgänge och sex.

Lena Gunnarson, forskare vid Genusvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, säger att sugardejting är ett fenomen som det råder väldigt delade meningar om.

– Det är just det som är så spännande med sugardejting. Att det finns diametralt olika förståelser av vad det är, säger hon.

Fenomenet har egentligen funnits länge men det senaste decenniet har särskilda sajter inriktade på just sugardejting dykt upp. Där beskrivs sugardejting som en ärlig form av dejtning där en oftast välbeställd äldre man, en så kallad sugardaddy, träffar en yngre tjej, en så kallad sugarbaby. Med den uttryckta förväntningen att tjejen får dyra kläder, resor, middagar och även pengar i utbyte mot sällskap, intimitet och i många fall sex.

Det förekommer även fall där det är en välbeställd kvinna, då kallad sugarmama, som betalar för sällskapet.

Forskaren Lena Gunnarsson berättar att det i många fall varit tydligt att dessa sajter blivit forum för klassisk prostitution, men hon säger också att finns tidigare forskning som visar att det finns andra typer av utbyten.

– Även om det då är så att det här kan användas som en plattform för en traditionell typ av prostitution, är det också något annat som försiggår här. Här finns en väldigt intressant gråzon.
 
Lena Gunnarsson och kollegan Sofia Strid inleder 2019 ett tre år långt forskningsprojekt där de först kommer att försöka kartlägga sugardejtingens utbredning. Sedan vill de intervjua både sugardaddies och sugarbabies för att få en förståelse av hur det fungerar i praktiken och vad som motiverar dem.

Men forskarna vill också lyfta blicken och se om sugardejting som fenomen också är ett tecken på exempelvis förändrade synsätt eller ekonomiska förutsättningar.

– Vi är intresserade av att inte bara titta på sugardejting i sig själv utan också dra vissa slutsatser om vad det här är ett tecken på för större vidare förändringar i samhället, säger Lena Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista