Polariserat val i Brasilien

2:36 min

I dag väljer Brasilien en ny president. Högerradikale Jair Bolsonaro leder stort i opinionsmätningarna. Om han får mer än 50% av rösterna avgörs valet redan idag - annars blir det en andra valomgång.

– Jag vaknade nervös i morse, tänk om Bolsonaro inte vinner i första omgången, i andra omgången kan ju mycket hända, säger Walkir da Cunha.

Han har kommit till vallokalen klädd i den brasilianska landslagströjan som blivit en symbol för högerkandidaten och ex-militären Jair Bolsonaro.

– Jag är patriot. Jag vill ha förändring, ett slut på Arbetarpartiets korruption. Bolsonaro är rätt man för det, säger Walkir, som inte är orolig över att Bolsonaro ofta hyllar militärdiktaturen och vill ge flera ministerposter till generaler.

Orolig är däremot Alba Ignacio.

– Bolsonaro stödjer tortyr, och han vill att polisen ska skjuta för att döda. Han sår hat hos människor, och det är farligt för demokratin, säger Alba Ignacio.

Hon ska rösta på Arbetarpartiets Fernando Haddad, som enligt opinionsmätningarna kommer möta Bolsonaro i en andra valomgång den 28 oktober, om ingen kandidat får mer än 50% av rösterna.

Valet har präglats av värderingsfrågor, brott- och straff och korruptionsanklagelser, snarare än den ekonomiska kris som präglar många brasilianares vardag.

Mitten-vänsterkandidaten Ciro Gomes har runt 15% av rösterna och försöker fånga upp de väljare som inte vill rösta på vare sig Arbetarpartiet eller Bolsonaro.

– Jag tror att Ciro Gomes har störst chans mot Bolsonaro i en andra valomgång, därför tänker jag rösta på honom. Jag är rädd för vad som händer om Bolsonaro blir president, men jag är också orolig över polariseringen. Häromdagen skrev jag på Facebook att vi måste försöka respektera varandra, men det blev bara ett långt bråk i tråden, säger Michelle Lemos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista