Bolsonaro vann men det blir en andra omgång

2:14 min

Det blir en andra valomgång i Brasilien, det står klart efter att högerkandidaten Jair Bolsonaro misslyckats med att få över hälften av rösterna i gårdagens val. Han kommer nu möta vänsterns Fernando Haddad om tre veckor.

– Om det inte varit för valfusk hade Brasilien redan haft en ny president, sa Jair Bolsonaro som sände live på sociala medier från sin lägenhet i Rio de Janeiro igår, när det stod klart att han fått 46% av rösterna och därmed går vidare till en andra valomgång. De exempel han gav på misstänkt valfusk har motbevisats i flera medier.

Bolsonaro sa i sitt tal att han vill uppvärdera militären, familjevärderingar och religionen, och sa också att han vill minska statens roll i ekonomin.

– Vi kommer minska antalet ministerier och privatisera minst 50 statliga företag, sa Jair Bolsonaro, som var flankerad av sin tilltänkta finansminister. Utanför hans lägenhet samlades anhängare klädda i brasilianska landslagströjor för att fira.

Det faktum att Bolsonaro fått 46 procent av rösterna gör honom till den trolige vinnaren i den andra valomgången den 28 oktober. Hans motkandidat, Arbetarpartiets Fernando Haddad fick bara 29 procent, och kommer nu försöka ragga röster från mitten.

Valresultatet visar ett delat land, där norra och nordöstra Brasilien röstat vänster medan syd och sydost röstat höger. Fernando Haddad poängterade i sitt tal att han nu vill samla alla demokratiska krafter på sin sida:

– Mina enda vapen är mina argument, sa Fernando Haddad, en tydlig passning till Bolsonaro, som ofta hyllar militärdiktaturen och ser fler vapen som en lösning på Brasiliens våldsproblem.

Bolsonaro blev skadad i en knivattack för en månad sedan och har därför inte deltagit i några debatter inför den första valomgången, vilket han tros ha vunnit på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista