Dykare: Vågar inte rädda människor i sjönöd

2:42 min

Under den gångna helgen har det varit protester runt om i Europa mot att det inte längre är tillåtet att rädda flyktingar och migranter från att drunkna i Medelhavet. Och i Tunisien tycker fiskare att de inte längre tillåts respektera internationell rätt att hjälpa människor i sjönöd.

Dykaren Khenisii Mohsen vågar inte längre hjälpa till efter att flera tunisiska fiskare gripits.

– Vi gjorde inget för vi riskerar att bli gripna. Vi gav dem bara bröd och vatten och sedan lämnade vi dem igen, berättar fiskaren Khenisi Moahsen.

Han dyker efter tvättsvamp nära den italienska ön Lampedusa och stötte nyligen ihop med en båt med trasig motor, som guppade i vågorna. Ombord var ett tiotal tunisier. Han är illa berörd över att han lämnade dem.

– Det är något som inte är normalt när man lämnar människor att kanske dö, säger han.

Fiskarna här arbetar på internationellt vatten mycket nära Italien. Enligt internationell rätt är de skyldiga att rädda någon i sjönöd och ta personen till närmsta hamn. Men Italiens inrikesminister Salvini har stängt hamnarna och ser fiskare, som bistår migranter som kriminella.

Sex tunisiska fiskare greps i slutet av augusti för att ha räddat några. De satt nästan en månad i fängelse på Sicilien, ett allvarlig inkomstbortfall för en fattig fiskare, så många vågar inte längre gripa in i nödsituationer.

Libysk kustbevakning sköter i princip räddningsoperationer på Medelhavet stärkt av EU-pengar. Andelen som drunknar på färden har stigit kraftigt under sommaren.

Italien införde år 2002 lagen Legge Bossi Fini, som förbjöd hjälp till illegala invandrare. Den försatte fiskarna att vara passiva i krissituationer.

När sedan 368 personer drunknade i tragedin precis utanför Lampedusa, så upphävdes lagen. Sjörätt skulle gå först igen. Men inte längre och svampdykaren Khenisi Moahsen, som har en familj att försörja, trotsar nu inte något förbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista